tirsdag 5. juni 2012

Ereksjon i nesa

HALLO JA
Jeg tenkte at i dag skulle vi ha litt lærerik lesing! Så, jeg skal lære dere pittlitt om nesa. Selvsagt med fine illustrasjoner slik at det blir lettere for den enkle hjernen din å ta opp den informasjonen som blir utdelt <3

SÅ LA OSS UTFORSKE NESA!


Karakteristisk i sitt utseende og lett å finne veien til, ved at den stikker ut midt i ansiktet og har to hull (håndtak for fingre, som en bowlingkule) på undersida. 
Hvorfor to hull? Faktisk av samme grunn som du har to øyne og to ører. De gjør det mulig å "lukte i tre dimensjoner". WOAH FAKTA AWESOME!
Ved å ha to inntak for lyd/lys/lukt kan hjernen bruke de bittebitte små forskjellene fra de to inntakene, og peke ut sånn ca hvor lyden/lyset/lukta kommer fra. Vi mennesker er ikke akkurat blodhunder da, fordi tidligere i evolusjonen har det ikke vært så sykt nødvendig for oss å ha så utrolig god luktesans. Det var viktigere å kunne se forskjell på grønn og rød.
Tror du ikke på at du har 3D-lukt? Vel, har du noen gang sittet helt rolig i en kinosal med begge nesebora rett frem? også plutselig fjerter han fremmede fyren på sida, og du skjønner med en gang at lukte kommer fra venstre og ikke fra høyre? Fordi lukta er bittelitt sterkere til venstre? NETTOPP. 

Så la oss se bittelitt på strukturen i nesa:




Vi har faktisk masse tomrom i ansiktet. Eller ikke tomrom akkurat, det er litt snørr og slim i dem, men de er i hovedsak fylt med luft. Disse kalles paranasale sinuser, eller bihuler. Det er ikke helt sikkert hvorfor vi har disse, men da jeg gikk på ungdomsskola så lærte jeg at de var der med den hensikt å være "buffere" for slag mot ansiktet. Og det gir mening! Tenk deg, du er ute og går...




    PLUTSELIG! :


    Faller du på trynet og knuser ansiktet, også ligger hjernen og er myk og SYKT praktisk å ha i behold. Men heldigvis har vi bihulene, som demper fallet, som innebygde airbags!



    Wikipedia er ikke like overbevist, og mener at de følgende tingene kan ha noe med saken å gjøre:


    • Decreasing the relative weight of the front of the skull, and especially the bones of the face.
    • Increasing resonance of the voice.
    • Insulating sensitive structures like dental roots and eyes from rapid temperature fluctuations in the nasal cavity.
    • Humidifying and heating of inhaled air because of slow air turnover in this region.
    • Regulation of intranasal and serum gas pressures
    • Immunological Defense

    Men la oss nå se på en annen fascinerende nesefunksjon! Jeg gidder ikke ta alt, bare det som er interessant nok... for meg. ihvertfall. SÅ, på det første bildet var det noen røde områder (bihulene) og noen blå klumper. (plassering, form og størrelse på disse områdene er ikke nødvendigvis noe særlig anatomisk korrekt). Det jeg skal si noe om nå er de blå blobbene:




    Disse er ikke så veldig kjente, og er bare "aktive" hos 70% av befolkningen (i følge mine kilder, som jeg har glemt å lagre linken til... profft)
    Mine damer og herrer, dette er svamplegeme-lignende vev. 
    Disse fungerer nøyaktig på samme måte som svamplegemet i mannlige reproduksjonorgan, som erigerer... ting. you know. 


    Disse tingene (som jeg ikke husker navnet på), la oss kalle de nesesvamper, hovner opp med fire timers mellomrom. Og mens det ene er... erigert, er det andre... ikke det... ehm 
    Og på denne måten har det seg at du bytter på å puste mellom venstre og høyre nesebor med ca. 4 timers mellomrom. WIUH!

    Konsekvensene knyttet til dette har vist seg å være at når du puster gjennom det venstre neseboret, så er den venstre hjernehalvdelen din aktiv. Og som kjent, så er den venstre hjernehalvdelen kjent for å være senteret for logikk, språk, matte og sånne smarte/jordnære ting. 


    Mens hvis du puster gjennom det høyre neseboret, så blir høyre hjernehalvdel mer aktiv. Og dette er, som kjent, senteret for kreativitet og fantasi.


    Det har også vist seg at hvis du tvinger deg selv til å puste gjennom det ene eller det andre, kan du påvirke tankegangen din. Så om du sitter på skola og skal skrive en artikkel, tving deg selv til å puste gjennom venstre nesebor. Om du må utføre en kreativ oppgave, for eksempel skrive et kåseri eller designe en brosjyre eller noe sånn kjedelig media-og-kommunikasjonsting, så burde du prøve høyre nesebor. Jeg har ikke testet særlig mye selv, men jeg har begynt å merke meg at på kveldene (særlig etter midnatt), kjent som den beste tiden å være kreativ, er høyre nesegang liiitt mer åpen. 
    Men det kan hende at jeg bare merker meg det jeg vil merke. Jeg er ikke akkurat øre-nese-hals-doktor heller, hah, haha...

    En annen fun fact: Du har en bit som knytter øret ditt til respirasjonssystemet. Denne kalles øretrompeten, og er muligens en rest fra da mennesker utviklet seg fra fisk, og øretrompeten er faktisk en litt deformert bit av en gjelle. kult! Det er også på denne måten at øre-nese-hals er tilknyttet hverandre. (ATLE ANTONSEN somsa på Misjonen at han ikke skjønte hva øre hadde med nese og hals å gjøre. hah, jaja.)


    (rødt= veldig dårlig versjon av øre-nese-hals-systemet, blått =øretrompeten)

    En siste ting!

    Hester kan ikke puste gjennom munnen. Dette er fordi Epiglottisen deres, (en slimting i halsen, tror den kan være tilknyttet strupehodet, er ikke heeelt sikker, men ganske, ok bare gå ut fra det okei) som hos mennesker gjør at mat ikke går i vranghalsen og luft ikke går i magen, har "låst seg fast" hos hester. Så de har to separate hull... (hysj)
    Det er for så vidt praktisk fordi det gjør slik at de kan spise og puste samtidig, til forskjell fra mennesker. (DET GÅR IKKE, ikke prøv. det er farlig.) Og hester spiser ofte, og må puste enda oftere...
    Det er også derfor når du ser løver jakte på sebra, at de ofte biter over neseborene. De ligger og gaper, og det ser ut som de kan puste, men de kveles... sleipe løver!



    Det var alt for nå! :D 
    Håper du lærte masse nytt og nesa di!

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar